23948sdkhjf

30 centimeter udløser millionsøgsmål fra nordjysk bycenter

Naboer strides om overskridelse af matriklen ved nyt boligbyggeri i Hjørring

Det drejer sig egentlig om bare 30 centimeter.

Men det har nu udløst et juridisk slagsmål og krav om millionerstatning.

Det betyder også, at lejere ikke kan flytte ind i en del af det store nye boligbyggeri, før der er lavet en aftale.

Men hvordan kan en tilsyneladende bagatel udvikle sig til sådan et slagsmål mellem naboer, og hvordan kan det ske, at en boligblok bliver bygget ind over skel til naboen?

Det nye boligbyggeri Central Park Living med i alt 59 lejligheder ved Bispetorv i Hjørring er ved at være klar til indflytning, men der er et problem.

Den sydligste af de to blokke, som er bygget ovenpå eksisterende butiksbygninger, er blevet sat lidt for langt mod syd og overskrider altså skellet ind til nabomatriklen, som huser forretningen Elgiganten.

Opmålinger har vist, at muren står cirka 30 centimeter inde på nabomatriklen, og det vil ejeren ikke acceptere. Det betyder, at de ti altaner på bygningen også rager for langt ind og dermed i princippet også er ulovlige.

- Selvfølgelig må de ikke bygge ind på vores matrikel, og vi vurderer det som en klar forringelse af vores ejendom, siger Anders Holmsberg, der er direktør og medejer i i selskabet K/S Bispetorv Bycenter, som ejer naboejendommen, der har Elgiganten som lejer.

Anders Holmsberg bekræfter, at der derfor er rejst et erstatningskrav i millionklassen.

Han ønsker imidlertid ikke at oplyse den eksakte størrelse på kravet.

- Men det er et krav, som vi vurderer er rimeligt i forhold til værdien af det store byggeri, siger Anders Holmsberg.

Sender aben videre

Ejendomsudvikler og medejer af Central Park Living, Lars Kjærgaard, sender ansvaret for miseren videre.

- Jeg mener ikke, at muren står for langt inde, og hvis der er et problem, må det være kommunens byggetilladelse, der har være forkert. Vi har haft både arkitekter og entreprenør til at sørge for, at alt bliver overholdt, siger Lars Kjærgaard.

Men Hjørring Kommune, der udstedte byggetilladelsen, melder hus forbi.

- Vores byggetilladelse er selvfølgelig givet ud fra, at byggeriet holder sig inde på egen matrikel, og hvis muren stod rigtigt, var altanerne også i tråd med lokalplanen, siger jurist i Hjørring Kommune, Thomas Ørum.

Men hvordan kan det så ske, at byggeriet alligevel breder sig ind til naboen?

- Det, vi har fået oplyst, er, at muren naturligt nok er sat på bygningens bærelinje, som er en bærende væg i bygningen nedenunder, men det er altså lige netop inde på nabomatriklen, og det skulle selvfølgelig være løst med en aftale, inden byggeriet gik i gang, siger Thomas Ørum.

Det har været kendt siden december

Han oplyser, at kommunen allerede blev gjort opmærksom på problemet i december 2023.

Her var den rå bygning allerede opført.

Siden har parterne forsøgt at nå til enighed om en aftale, men det er altså endnu ikke lykkedes.

Konflikten handler også om, at det er nødvendigt at lave ekstra brandsikring af nabobygningens tag - det vil sige udskiftning af isolering og tag i en fem meter bræmme, før boligerne kan tages i brug.

Så konsekvensen er lige nu, at kommunen ikke kan give en ibrugtagningstilladelse, før tvisten er blevet løst. Kommunen kan imidlertid godt godkende det øvrige byggeri.

- Vi har holdt møder og forsøgt at mægle i sagen, men det er altså endnu ikke lykkedes parterne at lave en aftale, konstaterer Thomas Ørum.

Ejendomsudvikler Lars Kjærgaard mener, at naboen har fundet et påskud til at forsøge at score penge på et byggeri, som han fra starten har set sig sur på.

- Det er rigtigt, at vi ser nogle problemer i forbindelse med det byggeri, som blandt andet vil skabe ekstra udfordringer med trafik og p-pladser på Bispetorv. Men det er da helt reelt, at vi ikke kan acceptere, at der bygges ind på vores matrikel, siger Anders Holmsberg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131