23948sdkhjf

Konkursramt auktionshus brød loven: Nyt selskab underlagt indskærpelse

Campen Auktioner blev afsløret i at lade sine ansatte byde auktionsvarer op i pris. Efterfølgende har det kontroversielle auktionshus fået ny ejer - i et nyt selskab

Det var i strid med markedsføringsloven, at Campen Auktioner blandt andet tillod, at auktionshusets egne ansatte kunne byde på varer. 

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse

Institutionen har over for både det gamle og nye Campen Auktioner-selskab indskærpet, at "det skal fremgå klart og tydeligt, hvis auktionshusets ansatte byder på de varer, som er sat til salg". 

"Desuden skal auktionshuset tydeligt informere kunderne om den samlede pris på auktionshusets varer. Det vil sige inklusive moms, tillæg og gebyrer, som forbrugeren uundgåeligt skal betale," lyder det fra Forbrugerombudsmanden. 

Sagen blev taget op blandt andet som følge af TV2 Østjyllands dækning af, at Campen Auktioners egne ansatte havde budt prisen på flere auktionsvarer op. 

"Yderligere havde Forbrugerombudsmanden modtaget en klage fra en forbruger over, at auktionshuset ikke oplyste den samlede pris på auktionsvarerne", lyder det. 

Stifter købte konkursbo

Også forbrugerombudsmand Torben Jensen sætter ord på indskærpelsen: 

- Auktionshuset vildledte sine kunder, når det ikke tydeligt informerede om, at dets egne ansatte måtte byde på de varer, der blev sat til salg. Det var en væsentlig oplysning, som kunne påvirke forbrugeres beslutning om at byde på en vare, og den oplysning skulle de naturligvis kende til, udtaler han. 

Campen Auktioner blev endegyldigt erklæret konkurs 21. juni. Men lidt over en måned genopstod selskabet med nyt CVR-nummer og navn - Campen Auktioner eftt. A/S. 

Det var imidlertid med Finn Campen, stifter af Campen Auktioner, som minoritetsejer og selskabet Svend Aage Hansen Holding 2 ApS som majoritetsejer. 

Købsprisen dengang lød på to mio. kr. - hvoraf de 450.000 kr. gik direkte tilbage til Finn Campen selv. 

Det gamle selskab bag Campen Auktioner sluttede af med at tabe over fire mio. kr. i sine sidste to regnskabsår. 

Lovgrundlag

  • Onlineauktioner er ikke specifikt reguleret i markedsføringsloven, men erhvervsdrivende, herunder online auktionshuse, skal udvise god markedsførings- og erhvervskik. Dette følger af §§ 3 og 4 i markedsføringsloven.
  • Ifølge markedsføringslovens § 5, stk. 1, og § 6, stk. 1, må en erhvervsdrivendes handelspraksis ikke vildlede i kraft af sin fremstillingsform eller ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger. Væsentlige oplysninger må heller ikke præsenteres på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.
  • Ved købsopfordringer betragtes oplysninger om prisen inklusive moms og afgifter som væsentlige. Dette følger af markedsføringslovens § 6, stk. 2, nr. 5. Det betyder, at den erhvervsdrivende skal oplyse den samlede pris inklusive moms, tillæg og gebyrer, som forbrugere uundgåeligt skal betale.
  • Efter markedsføringslovens § 8, er det en betingelse for, at der er handlet i strid med markedsføringslovens §§ 5 og 6, at vildledningen egner sig til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet.

Kilde: Forbrugerombudsmanden

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.622