23948sdkhjf

Pernille Skipper afviser flere nedskæringer i Coop Amba

Det bliver ikke i Coop Ambas organisationen, at der skal fjernes flere ansatte, understreger Pernille Skipper efter godkendelse af OK's indtog i Coop Danmark

Der kommer ikke en ny fyringsrunde - eller øvrige nedskæringer - i Coop Amba.

Det slår Coop Amba-formand, Pernille Skipper, fast over for RetailNews på bagkant af myndighedernes godkendelse af energiselskabet OK's indtog i Coop Danmark. 

- Vi har lavet de organisationstilpasninger rent økonomisk, som vi skal indtil videre. Nu går vi i gang med en strategi- og moderniseringsproces, hvor det i sidste ende forhåbentlig bliver en lille smule billigere at drive, siger Pernille Skipper til RetailNews. 

Så ikke flere afskedigelser i organisationen?

- Nej.

Den nye aftale, Fremtidens Coop v. 2.0

  • OK og Coop Amba tilfører Coop Danmark 2 mia. kr. - aftalen blev endeligt vedtaget på et landsrådsmøde 19.-20. april og afventer nu Konkurrencestyrelsens godkendelse. 
  • Aftalen har fået navnet "Føniks" - som en reference til "et mytisk fabeldyr, der genfødes i sin egen aske og rejser sig til at blive stærk og sund".

  • Aftalen betyder, at Coop Amba og OK deler ejerskabet af Coop 50/50, men OK har den bestemmende ejerandel. 

  • Coop har lukket Coop-kæden igen, som havde bestået af to testbutikker.
  • I stedet skal der i fremtiden kun satses på SuperBrugsen, Kvickly, Brugsen og 365discount. 
  • Kræn Østergaard Nielsen er fratrådt som adm. direktør i Coop - Thor Skov Jørgensen har taget over.
  • Ny næstformand i Coop Danmark (afløser Lasse Bolander) bliver Michael Løve, der er adm. direktør i OK. 

Kilde: Coop

Mere involvering

Med overtagelsen bliver Coop Amba og OK i udgangspunktet sideordnede ejere af Coop Danmark - men det har også kostet store mængder af ressourcer for Coops foreningsdel at nå hertil.

Derfor bliver det også med den "altoverskyggende opgave" for øje, at "foreningen skal understøtte forretningen", slår Pernille Skipper fast. 

- Vi skal i gang med et arbejde med at få involveret mange flere af vores to millioner medlemmer, så de alle sammen bliver mindet om, at de er medejere.

- Vi ser os selv som en forening med et formål om at påvirke danskernes hverdag ved at eje dagligvarebutikker, men også gennem en påvirkning af danskernes bevidsthed om økologi, lokalsamfundene og meget andet, som Coop har stået for igennem generationer. Det gør vi, fordi vi kan, og fordi vi har en forpligtelse til det, siger hun. 

Pernille Skipper slår samtidig fast, at Coop Amba "på den ene side skal have trimmet driften" og "på den anden side være bedre til at komme ud med budskaberne om, hvad der gør Coop til noget særligt". 

- Vi skal bygge foreningen op til for alvor at understøtte forretningen. Vi står et afgørende sted for vores forening, og samtidig har det nok aldrig været så vigtigt for forretningen at have så udadvendt og synlig forening, tilføjer hun. 

Sådan fordeles de 2 mia. kr. til Coop Danmark

  • Coop Amba indskyder op mod 500 mio. kr. kontant i Coop Danmark - pengene kommer blandt andet fra salg af Coop Bank (nu solgt for 345 mio. kr.)
  • Coop Ambas kursuscenter Severin i Middelfart overgår til Coop Danmark.
  • Coop Amba eftergiver gæld på 350 mio. kr. til Coop Danmark. 
  • OK indskyder omkring 700 mio. kr. (nu forøget med 155 mio. kr.) kontant i Coop Danmark. 
  • OK køber Coop-byen til en samlet værdi på 565 mio. kr. 
  • I alt: 2115 mio. kr. 

Kilde: OK og Coop Danmark

Ulige fordeling

Ved milliardaftalens annoncering mellem Coop Amba og OK, blev det slået fast, at parterne ville dele ejerandele af Coop Danmark mellem sig 50/50 - dog med OK som den part med bestemmende indflydelse. 

Den balance tipper imidlertid en lille smule - som vi også tidligere har beskrevet på RetailNews - til OK's fordel grundet energiselskabets ekstra investering på cirka 155 mio. kr., der skulle dække differencen på Coop Banks salgspris og Coop Ambas bebudede pengesum herfra på 500 mio. kr. 

- Decimalerne kan flytte sig en smule i forhold til frasalget af Coop Bank til Sydbank, men går det, som vi håber på, bliver det med 48,5 procent til Coop Amba og 51,5 procent til OK, siger Pernille Skipper. 

- Grundlæggende gør det ikke den store forskel, men det betyder selvfølgelig noget for fordelingen af ejerandele, den dag vi forhåbentlig har noget overskud igen. OK har bestemmende indflydelse, og det har hele tiden været en del af aftalen. Men det betyder også noget for Coop Amba at besidde tæt på halvdelen af vores største datterselskaber, understreger Coop Amba-formanden. 

Handlen om Coop Bank mellem Coop Amba og Sydbank afventer stadig konkurrencemyndighedernes godkendelse

Det er dog forventningen, at dette falder på plads i løbet af sommeren - dog tidligst 1. juli. 

RetailNews har samlet alle artikler om de seneste Coop-nyheder i temaet "Coop på nye hænder". Det tema kan du som læser tilgå via linket nedenfor.

Artiklen er en del af temaet Coop på nye hænder.

Se nøgletal for:
Læs mere om: dagligvarehandel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.784