Hver fjerde konkurs behandles med omstridt metode
Over hver fjerde konkurssag behandles efter den omstridte egenbegæringsmetode, hvor den konkursramte virksomhed selv udpeger kurator.
Det viser nye tal fra Domstolsstyrelsen, der kommer frem i et folketingssvar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).
- Når vi nu kan se, at omkring en fjerdedel af alle danske virksomhedskonkurser håndteres som egenbegæringer, understreger det kun behovet for, at vi får set området efter i sømmene, siger Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar.
Efter dokumentaren "Den sorte svane" er politikere og myndigheders blik på de såkaldte egenbegæringer ved konkurser blevet intensiveret.
Læs også: Adskillige detailselskaber har haft "Den sorte svane"-advokat som kurator
Dokumentaren afdækker, hvordan praksissen ved konkurser kan bruges med kriminelle hensigter.
Ved selv at udpege kurator, kan svindlere potentielt få hjælp til at slippe billigst muligt ud af et konkursbo.
Den metode afdækkes i dokumentaren, og det har forarget justitsminister Peter Hummelgaard, at kuratorer kan være villige til det.
- Det er fuldstændig i strid med den betroede opgave, det er at blive udpeget som kurator.
- Et meget højt tal
I perioden 2021 til 2023 er der gennemsnitligt sket 9242 årlige konkurser, hvoraf 2361 af dem er egenbegæringer.
Ministeren har derfor bedt Konkursrådet om at hjælpe embedsværket med at undersøge, hvordan der kan strammes op på området.
De nye tal falder i et svar på et spørgsmål, SF's retsordfører Karina Lorentzen har stillet i Folketingets Retsudvalg.
- Jeg synes, det er et meget højt tal. Det er svært at sige, i hvor høj grad "Den sorte svane" er en enlig svale eller ej, men det tror jeg nu ikke, det er, siger hun.
Retsordføreren er bekymret over, at det ser ud til at være nemt at få indsat den kurator, man gerne vil have.
Det er bekymrende, og derfor har SF'eren et forslag om, at det er retten, der skal udpege kuratorer for et konkursbo "for at komme fri af den her mistanke om, at man får indsat en kurator, der er mere venligt sindet over for den eventuelle svindel, man planlægger", siger hun.
Både justitsministeren og Karina Lorentzen understreger, at langt de fleste virksomheder handler inden for lovens rammer, og at der derfor kan være mange helt legitime grunde til egenbegæringer.