23948sdkhjf

Dansk øko-grossist på jagt efter samarbejdspartnere

Grøn Fokus er på vej til Afrika for at finde økologiske samarbejdspartnere i Tanzania og på Zanzibar.
Økologisk frugt og grønt fra Sydamerika og Afrika finder ofte vej til Danmark via forskellige mellemhandlere. Mange varer mellemlander i Holland eller Tyskland, og den lidt snørklede vej til de danske kunder er ofte ikke optimal i forhold til hverken sporbarhed eller friskhed.

Blandt andet derfor vil den økologisk grossistvirksomhed Grøn Fokus i Slagelse forsøge at skabe direkte kontakt til afrikanske økologigrossister via et Danida-støttet projekt i Tanzania og på Zanzibar.

Blikket rettes mod udlandet
I midten af september rejser projektleder Laila Venø Bendsen fra Grøn Fokus sammen med indkøber Simon Holm Olsen og international konsulent Per Rasmussen fra Økologisk Landsforening til Tanzania for at mødes med grossister, producenter og økologiske aktører.

Når Grøn Fokus vælger at lede efter økologiske partnere i netop Tanzania og på Zanzibar, hænger det ikke mindst sammen med, at lokale kræfter i landets landbrugsministerium har ytret ønske om at omlægge hele Zanzibar til økologi.

- Det kunne være rigtig interessant, hvis vi kunne komme tættere på vores leverandører, og samtidig hjælpe dem med at omlægge landbruget, siger Laila Venø Bendsen.

Grossistvirksomheden har oplevet markant vækst, siden det blev overtaget af gazellevirksomheden CH Interfrugt, og det har givet overskud til at rette blikket mod udlandet.

Ideen om at engagere sig i et Danida-projekt er ifølge Laila Venø Bendsen en logisk konsekvens af Grøn Fokus’ erklærede ambition om øget økologisk omlægning i både Danmark og resten af verden.

Økologi rykker frem på dagsordenen i Afrika
Per Rasmussen, der er international konsulent i Økologisk Landsforening, har via sit mangeårige arbejde med udviklingsprojekter et stort netværk i Østafrika. Han har hjulpet Grøn Fokus med at planlægge turen, og er også selv med i flyveren til Arusha, Tanzania i næste uge.

- Økologi er rykket frem på dagsordenen i Afrika, hvor økologiske metoder mange steder fører til mere robust jord og markant bedre fødevareforsyning og muligheden for bonden for at få en ordentlig pris for sine varer. Vi skal ned og møde potentielle samarbejdspartnere og repræsentanter fra landbrugsministeriet og TOAM (Tanzania Organic Agriculture Movement), som er Tanzanias svar på Økologiks Landsforening, siger Per Rasmussen.

I oktober er der genvisit i Danmark, og hvis parterne er interesserede i at indlede et samarbejde, er det tanken, at Grøn Fokus rejser til Tanzania i november for at afstemme forventningerne og finde ud af hvilke konkrete produkter, der er flest perspektiver i at importere. Det kan fx være kaffe, te, krydderiet og måske marmelade mm.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11