Her tjener nordjyske Rema 1000-købmænd adskillige millioner
Rema 1000 er en discountkæde med succes.
Det vidner en lang række af offentliggjorte regnskaber fra kædens købmænd om - og nu er flere kommet til, beskriver Nordjyske, der har kigget nærmere på 42 Rema 1000-regnskaber fra Nordjylland.
36 af dem havde overskud, og for 10 af butikkerne kunne overskuddet tælles i over en million kroner.
De seks butikker, som kørte med underskud, tabte kun få tusinde kroner.
Dermed står de lokale Rema 1000-købmænds resultater i skærende kontrast til, hvordan brugserne sidste år i den grad bøvlede med at tjene penge.
I et år, hvor dagligvarebranchen generelt måtte slås med alt fra tårnhøj inflation til galopperende elpriser og tilbageholdende forbrugere.
Nordjyske Rema 1000-købmænd med millionoverskud
- Jens-Peter Sørensen, Hobro: 1,8 mio. kr.
- Camilla Kristensen, Aabybro: 1,6 mio. kr.
- Jesper Bové, Støvring: 1,5 mio. kr.
- Anders Henningsen, Aars: 1,5 mio. kr.
- Dan Sloth, Løvvangcentret/Nørresundby: 1,5 mio. kr.
- Karsten Bendix Hansen, Brovst: 1,4 mio. kr.
- Jakob Dige, Hasseris: 1,3 mio. kr.
- Sune Vinding, Aalborg: 1,2 mio. kr.
- Cassandra Vedel, Svenstrup: 1,1 mio. kr.
- Jesper Pedersen, Skagen: 1,0 mio. kr.
Kilde: Årsregnskaber for 2023
Et koncept, der breder sig
Ifølge flere eksperter er en del af forklaringen på Rema 1000’s succes, at kæden kører med en såkaldt franchisemodel. Det vil sige, at købmændene er selvstændige og selv står med ansvaret for deres butik.
De må altså leve med at have hånden på kogepladen, men høster også selv frugterne af deres hårde arbejde – og dygtighed.
Og norskejede Rema 1000 står ikke længere alene med netop den forretningsmodel.
For konkurrenterne i dagligvarebranchen har fundet ud af, at franchisemodellen har sine fordele.
I 2022 åbnede købmandskoncernen Dagrofa sin første Spar-butik med franchisekoncept.
Da Coop-koncernen lancerede sin nye kæde 365discount, var det med en såkaldt ”partneraftale,” der giver butikschefen mulighed for at kunne tjene op til en mio. kr. oven i sin almindelige løn afhængig af butikkens omsætning og indtjening.
Hemmelige regnskaber
Også i andre brancher er franchisekonceptet velkendt. Et eksempel er McDonald’s, hvor 19 selvstændige franchisetagere driver de i alt 107 danske restauranter.
Franchisetagerne betaler royalties og ”husleje”, som dækker markedsføring, HR, uddannelse samt fælles indkøb og transport.
Rema 1000, der er ejet af den norske milliardærfamilie Reitan, bliver af mange betragtet som en af de mest succesfulde dagligvarekæder i Danmark de senere år.
Sidste år omsatte Rema 1000 for knap 23 milliarder kroner på det danske marked, og i gennemsnit tjente den enkelte Rema 1000-købmand 1,9 millioner kroner.
Hvordan andre nordjyske dagligvarebutikker klarer sig, er sværere at få svar på.
De Coop-butikker, som er ejet af selvstændige brugsforeninger, offentliggør selvstændige regnskaber, men det gør de butikker, som Coop selv ejer, ikke.
En række Meny'er og Spar-butikker bliver også drevet som selvstændige selskaber, hvor enhver kan se, hvad de tjener eller taber.
Hvad angår tyskejede Lidl, som har 13 nordjyske butikker, bliver der konsekvent ikke offentliggjort regnskaber, fordi alle butikker køres gennem kommanditselskaber, der – i modsætning til anparts- og aktieselskaber – ikke er regnskabspligtige.
Derfor forbliver Lidls omsætning og indtjening i Nordjylland en velbevaret hemmelighed.