Særlig gruppe i detailbranchen står for skud i ny lovgivning
Senest om 108 dage skal 41.000 virksomheder, der sender emballerede produkter ud på det danske marked, have registreret sig hos DPA, Dansk Producent Ansvar, og indberettet, hvor store emballagemængder det drejer sig om i år.
Det skal de som et led i en større øvelse, hvor det såkaldte udvidede producentansvar træder i kraft 1. juli næste år - altså om godt et års tid. Fra den dato bliver det virksomhederne bag emballagen, der overtager det fulde ansvar, herunder ikke mindst at betale for håndteringen af affaldet.
Men hos Vana, som er en række organisationers fælles ordning til at varetage den nye forpligtelse, frygter man for, at nogle virksomheder ikke melder sig til. Enten på grund af manglende viden - eller værre endnu: helt bevidst.
Vana
- Vana er stiftet og bakkes op af Danmarks største branche- og erhvervsorganisationer.
- Medlemmer herfra tæller ca. 80% af de virksomheder, der bliver omfattet af producentansvaret på emballage - og dækker alle brancher.
- Landbrug & Fødevarer, Dagsam, Dansk Erhverv og Dansk Industri stiftede Vana i 2021 for at hjælpe danske virksomheder med at løfte ansvaret for at nedbringe mængden af affald og tage et større hensyn til klima og miljø.
- Vana er udledt af ordet Vanaheim - den af de ni verdener kendt fra nordisk mytologi, som, det siges, består efter Ragnarok, og som aserne vender tilbage til.
Kilde: Vana.dk
Fænomenet har sit eget navn. Virksomheder, der unddrager sig at bidrage til at løse fælles problemer, bliver kaldt free ridere. Gratister kan man oversætte det til. Eller blinde passagerer. I Sverige er de blevet kaldt "friåkare".
- Man kan være free rider på to måder – enten ved ikke at registrere sig, eller alternativt ved at registrere mindre mængder, end man reelt markedsfører, siger Marianne Roed Jacobsen, som er adm. direktør i Vana.
E-handlere og mindre producenter
- Free ridere er eksempelvis udenlandske virksomheder eller e-handelsvirksomheder, der sælger til slutbrugere i Danmark. Det kan også være små eller mellemstore danske producenter, som enten ikke ved - eller tror - de er omfattet, alternativt bevidst vælger ikke at registrere sig, siger hun.
Bag Vana står tunge organisationer som Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, Dansk Industri og DagSam, som er dagligvarebranchens samarbejdsorgan.
Der er ganske vist stadig god tid for virksomhederne til at nå at tilmelde sig det officielle register i DPA, men hos Vana baserer man sin frygt for gratisterne på erfaringer fra andre europæiske lande, hvor producentansvaret allerede er indført.
I Sverige har der eksempelvis kørt en debat om free rider-problematikken her i foråret. Hos et svensk svar på Vana, NPA, blev det anslået, at så stor en andel som 25 procent af mængderne af plastikemballage belastede systemet - uden at der blev betalt afgift for den.
Jo større emballagemængder, der bliver sneget udenom registrering, jo højere risikerer regningen at blive for de virksomheder, der lever op til deres forpligtelser. Dertil kommer, at det skævvrider konkurrencen, hvis virksomheder ulovligt undgår de samme omkostningsforpligtelser, som konkurrenterne påtager sig.
Udvidet producentansvar for emballage
- Det udvidede producentansvar på emballage betyder, at påfylder og importør af fyldt emballage gøres finansielt og praktisk ansvarlige for indsamling og genanvendelse af deres emballageaffald.
- Formålet er at højne genanvendelsen af emballageaffaldet og skabe incitament til cirkulært design ved arbejde efter ”forurener-betaler-princippet”.
- Det er afgørende, at producenterne har praktisk ansvar for sortering og genanvendelse af emballageaffaldet, samt indflydelse på indsamlingen, så det kan målrettes deres produktion med genanvendte råstoffer.
- Virksomhederne kan enten vælge at indgå i en kollektivordning, hvor de betaler for fælles affaldshåndtering efter markedsførte mængder, eller etablerer et individuelt system.
- 41.000 danske virksomheder vurderes at blive omfattet af det udvidede producentansvar og den årlige regning, som producenterne skal betale, forventes at løbe op i mindst 2,3 milliarder kroner.
- Genanvendelsesprocenten for husholdningsaffald skal hæves til 55 procent i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035. I 2017 var genanvendelsesprocenten i Danmark på 46 procent.
- Ordningen træder i kraft 1. juli 2025.
Kilde: Dansk Industri
Lovkrav som i Norge
Hos Vana har Marianne Roed Jacobsen sit bud på, hvordan problemet med free ridere kan bekæmpes. Hun mener, at der bør være en pligt til et medlemskab af en kollektivordning - som Vana.
- Med et lovkrav om, at de danske virksomheder skal være medlem af en kollektivordning, slipper de for at skulle varetage denne omfattende proces selv. Samtidig med det får de en garanti for, at det sker i overensstemmelse med gældende regler og retningslinjer. Sådan har det f.eks. været i Norge i mange år, siger hun.
Vana er ikke helt alene på det marked. Herhjemme er der blandet andet også Emballageretur.