Størrelsen på ny emballageregning afhænger af materialet
Efterhånden er der nok ikke så mange danske virksomheder, der ikke har hørt, at de fra 1. juli næste år overtager ansvaret - også økonomisk - for håndteringen af al den emballage, de sender ud på markedet.
Den samlede årlige regning for 41.000 danske virksomheders emballagehåndtering fra den dato estimeres til 2,35 milliarder kr. - svarende til cirka to procent højere priser i detailhandlen.
Men der er stadig mange usikkerheder om, præcis hvor meget det kommer til at koste den enkelte virksomhed. Det afhænger blandt andet af branche og produkter, men også hvilke materialer emballagen består af.
Vana
- Vana er stiftet og bakkes op af Danmarks største branche- og erhvervsorganisationer.
- Medlemmer herfra tæller ca. 80% af de virksomheder, der bliver omfattet af producentansvaret på emballage - og dækker alle brancher.
- Landbrug & Fødevarer, Dagsam, Dansk Erhverv og Dansk Industri stiftede Vana i 2021 for at hjælpe danske virksomheder med at løfte ansvaret for at nedbringe mængden af affald og tage et større hensyn til klima og miljø.
- Vana er udledt af ordet Vanaheim - den af de ni verdener kendt fra nordisk mytologi, som, det siges, består efter Ragnarok, og som aserne vender tilbage til.
Kilde: Vana.dk
Ifølge en pressemeddelelse fra landets største kollektive ordning for håndtering af emballageansvaret, Vana, er erfaringen fra andre europæiske lande, som er længere fremme med det udvidede producentansvar, at papir og pap er blevet billigere at forbruge end plastik.
Det er imidlertid ikke en garanti for, at det også kommer til at forholde sig sådan i Danmark.
Marianne Roed Jakobsen, som er adm. direktør i Vana, siger til RetailNews' søstermedie Food Supply:
- Det kommer blandt andet til at afhænge af markedet for genbrugsmaterialer og sorterede materialer, sammenholdt med priserne for "jomfruelige" materialer.
Papir og træ er billigst
Vana har fået analysevirksomheden Cowi til at fremskrive priserne for behandling af husholdningsaffald fra en tre år gammel rapport fra Miljøstyrelsen. Her er de klart billigste alternativer at håndtere - målt i kroner per ton affald - papir og træ.
- Vi ved allerede, at nogle typer emballagemateriale bliver dyrere end andre, og at der skal afregnes per forbrugt ton. Så de små og mellemstore virksomheder kan allerede med fordel begynde at kigge på, hvordan de kan nedbringe deres emballagemængder.
- Senere, når vi ved mere om, hvordan priserne på de forskellige emballagetyper bliver, kan virksomhederne så begynde at tænke mere strategisk i forhold til den del, siger Marianne Roed Jakobsen.