Fagforening efterlyser to konkrete ting i nyt lovudspil mod butikstyverier
Overvejende er indtrykket positivt - men alligevel savner detailmedarbejdernes fagforening lidt mere.
Sådan kan HK Handels reaktion på torsdagens udspil mod butikstyverier fra Justitsministeriet summeres op.
- Selvom intentionerne fra regeringen er gode, er det langt fra sikkert, at indsatserne reelt vil øge trygheden for de ansatte, skriver organisationen således i en pressemeddelelse.
- Det er bekymrende, at regeringen kun har valgt at samarbejde med arbejdsgivere om dette udspil. Hvis man har en målsætning om at sikre mere tryghed i butikkerne, så forstår jeg ikke, at man ikke inddrager de ansatte. Det er netop medarbejderne, der dagligt skal forholde sig til den utryghed, som butikstyverierne er med til at skabe, udtaler formand Mette Høgh.
Tiltag mod butikstyverier
- Styrket udrejsekontrol med omrejsende grupperinger.
- Højere bødestraf for butikstyveri og hæleri: I fremtiden foreslås det, at bøder for butikstyveri er på mindst 1000 kroner i førstegangstilfælde, og samtidig skal det sikres, bøden altid overstiger værdien af det stjålne.
- Højere bødestraffe i gentagelsestilfælde: Bliver man taget for butikstyveri flere på hinanden følgende gange sættes bøderne tilsvarende op gradvist.
- Klare rammer for butikkernes muligheder for optagelse af lyd og tv-overvågning: I samarbejde vil Justitsministeriet, De Samvirkende Købmænd og Dansk Erhverv udarbejde et overblik over mulighederne for at foretage lydoptagelser i forbindelse med tv-overvågning.
Kilde: Justitsministeriet
I forhold til de konkrete tiltag, der blev præsenteret torsdag, er der særligt ét punkt, der springer fagforeningsformanden i øjnene.
- Overvågning med både lyd og billede er enormt indgribende, det kan let misbruges og dermed stille medarbejderne dårligt. Vi har tidligere ført og vundet sager for medlemmer, der er blevet fyret uberettiget på baggrund af overvågningsmateriale. Derfor undrer det mig, at man som socialdemokratisk justitsminister ikke vælger også at inddrage medarbejderne i diskussionerne om lyd- og tv-overvågning, siger Mette Høgh.
Dertil peger HK Handel også på en anden central udfordring, som udspillet ikke tager fat i:
- Jeg kan forstå, at regeringen nu aktivt vil bruge højere bødestraffe som et middel mod butikstyverier. Vi har ellers tidligere foreslået at hæve strafferammen for vold og trusler mod butiksansatte. Så hvis ministeren mener, at højere bøder kan bremse tyveri, bør han også tage stilling til, om strengere straffe kan forebygge den personfarlige kriminalitet, de ansatte oplever i butikkerne, tilføjer Mette Høgh.