23948sdkhjf

Superhøst påvirker ikke brødpriserne

De danske udsalgspriser på brød ser ikke ud til at falde, selvom den globale kornhøst tegner sig større end nogensinde.
Der er udsigt til en rekordstor høst globalt, men det får ikke lagrene til at vokse betydeligt og dermed forbliver prisniveauet stort set status quo. Det skriver Morgenavisen JyllandsPosten i dag.

Armene er højt hævet hos verdens store kornkamre med udsigt til en høst på ca. 1.919 mio. tons. Årets høst vil dermed slå den hidtidige rekord med 70-100 mio. tons. Men et stærkt stigende forbrug kombineret med flere års dårlige høstresultater betyder, at de globale kornlagre alligevel forbliver relativt små.

- Efterspørgslen fra især Kina er meget stærk, og lagrenes størrelse er stadig påvirket af tidligere års tørker og oversvømmelser. Det holder en hånd under priserne. Desuden ved vi, at landmændene hurtigt vil reducere produktionen, hvis priserne krydser deres økonomiske smertegrænse, udtaler Claudio Pelsen, direktør i DLG, til avisen.

Danske brød holder prisen
Og hvor man som forbruger skulle tro, at priserne på korn afspejler sig i de aktuelle brødpriser, ja så kan man godt tro om igen, skriver JyllandsPosten videre. For hvor brødpriserne fløj i vejret i 2007 grundet eksplosive prisstigninger på korn og mel globalt, så følger de ikke med kornpriserne ned igen. Siden efteråret
2012 er kornpriserne faldet med 25 pct. men i de danske supermarkeder har brødpriserne ikke fulgt samme tendens.

- Der er en ufattelig hård konkurrence mellem både indenlandske aktører og udenlandske konkurrenter. Konkurrencen er fuldstændig fri, og hvis de danske udbydere ikke er billige nok, kan varerne hentes i udlandet, hvilket nogle kunder også benytter sig af, siger Niels Brinch-Nielsen, formand for Foreningen af Danske Handelsmøller og adm. direktør for Valsemøllen til JP.

Han vurderer videre, at dette års høst gør det muligt at handle billigere korn, men han tør ikke gisne om, hvad det i sidst ende kommer til at betyde for forbrugeren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11