23948sdkhjf

Ændret udbud af butikslokaler: Sådan står det til på markedet

Den højeste andel i næsten tre år. 

Så nedslående lyder konklusionen fra Ejendomstorvet.dk, der har lavet en analyse af udbuddet af butikslokaler. Og tomgangen er tiltagende, viser nye data. 

Tallet er på sit højeste siden slutningen af 2020, og hos Ejendomstorvet.dk - der ejendomsmæglernes fælles portal for erhvervslokaler - har man kigget nærmere på årsagerne hertil. 

- Nu er udbuddet steget tre kvartaler i træk og er med 3,0 procent på det højeste i lige knap tre år. På tre kvartaler er det samlede udbud steget med 86.000 kvadratmeter – det svarer til næsten 30 Føtex- eller Meny-supermarkeder, siger Jakob Wegener, som er administrerende direktør i Ejendomstorvet.dk.

Virksomheden konkluderer ligeledes, at "færre end vanligt i øjeblikket tager springet som iværksætter med egen butik, kaffebar, takeaway eller spisested", og samtidig gør efterslæbet fra corona- og energikriserne stadig livet surt for nogle detailbutikker.  

Sådan øges tomgangen for butikker

  • Lukkede Aldi’er og Irma’er øger udbud af lokaler på kort sigt
  • Større detailkæder har trimmet deres net af butikker
  • Færre danskere vover springet som selvstændige med butik, takeaway eller spisested
  • Forsigtige/nervøse forbrugere – senest med dyk i detailsalget i juli
  • Højere renter svækker købekraft hos nogle forbrugere
  • De høje prisstigninger først på året har ramt nogle forbrugere
  • Høje energipriser ramte fx spisesteder/takeaway, bagere og dagligvarebutikker hårdt

Kilde: Ejendomstorvet.dk

Toppen er formentlig nået

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, som også formidler ejendomme og butikslokaler til erhvervslejemål på landsplan, kigger man også ind i den øgede andel af tomme lokaler. 

- Vi kan godt mærke, at der er kommet lidt flere ledige lokaler. Blandt årsagerne er, at lukkede Aldi-butikker - og i Østdanmark også Irma’er - er kommet ud på markedet, endda kort efter at flere detailkæder har trimmet deres net af butikker. 

- En anden årsag er, at mange forbrugere er forsigtige, selv om danskernes bankkonti bugner, og beskæftigelsen fortsat er høj. Men renten stiger, der er stadig krig, og de seneste tal fra Danmarks Statistik viste et dyk i detailsalget i juli, siger Frank Heskjær, der er chef for detailhandel hos EDC Erhverv Poul Erik Bech. 

Sådan sænkes tomgangen for butikker

  • Kæder som Biltema, Elgiganten og Normal åbner flere butikker
  • Nye koncepter dukker stadig op i gadebilledet
  • Dagligvarebutikker klarer sig generelt godt, flere kæder vil udvide
  • Fortsat høj beskæftigelse holder hånden under privatforbrug
  • Sundhedsklinikker i vækst pga. flere ældre

Kilde: Ejendomstorvet.dk

Han vurderer, at det nuværende niveau for andelen af tomme butikslokaler formentlig har toppet, og han spår, at nogle af de pt. tomme lokaler nok skal blive udlejet engang i fremtiden. 

- Vi har nok nået det niveau, hvor vi skal være. De Aldi’er og Irma’er, som står tomme eller snart lukker, skal såmænd nok blive opsuget på lidt længere sigt, fordi nogle detailkæder gerne vil udvide, og fordi vi hele tiden ser nye koncepter dukke op, siger han. 

Der findes 20,2 millioner kvadratmeter butiksareal totalt i Danmark. Ved starten af tredje kvartal i år stod 615.300 kvadratmeter tomme, oplyser Ejendomstorvet.dk. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: ejendomme
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.814