Målrettet indsats for GS1-128 pallelabels virker!
På Coops lagre modtages døgnet rundt tusindvis af paller. Processen er automatiseret og afhængig af, at de stregkoder, der sidder på pallerne, er korrekte. Coop gennem det seneste år gjort en ekstra indsats for at hjælpe leverandørerne med den opgave
På Coops lagre modtages døgnet rundt tusindvis af paller. Processen er i høj grad automatiseret og helt afhængig af, at de stregkoder, der sidder på pallerne, er korrekte. Derfor har Coop gennem det seneste år gjort en ekstra indsats for at hjælpe leverandørerne med den opgave.
En dårlig spiral for samarbejdet
"I Coop arbejder vi løbende på at forbedre vores varemodtagelsesproces og heri spiller GS1-128 pallelabels en stor rolle. En del paller kom ind uden pallelabels eller med forkerte oplysninger i stregkoderne. Det skaber en kedelig situation, hvor vores arbejdsgange sinkes, og vi udsender omkostningsgebyrer til leverandørerne. Det løser ikke problemet, og fejlene skyldes sjældent uvilje fra leverandørernes side, men nærmere at det godt kan være en hård nød at knække at få sat sig ind i, hvordan en stregkode fungerer, hvilke data der skal i osv.”, fortæller Michael Duus, Logistikchef, Nonfood, Coop Danmark A/S.
Både eksterne og interne behov
Internt i Coop var der også frustration hos disponenterne, som har den daglige dialog med leverandørerne samt kontakten med kollegerne på Coops lagre. ”Vores medarbejdere er ikke stregkode-specialister, og skal heller ikke være det. Men vi kunne godt se, at hvis vi skulle blive bedre til at hjælpe vores leverandører og støtte op om lagerprocesserne, så var det nødvendigt, at også denne medarbejdergruppe fik en basisviden om de krav, som vi stiller til leverandørerne om pallelabels”, forklarer Michael.
Hjælp til selvhjælp
Derfor besluttede Coop for ca. 1 år siden at gøre noget konkret ved sagen. ”Vi ser det som hjælp til selvhjælp. Vi inviterede sammen med GS1 Denmark ca. 100 leverandører til gå-hjem-møder, hvor de fik introduktion til GS1-128 pallelabels, og hvor der blev skabt en god kontakt mellem alle tre parter. Over 70 virksomheder valgte at deltage, og det vidner jo om villigheden til at forbedre samarbejdet. Det er vi meget glade for”, pointerer Michael.
Også internt i Coop blev der i samarbejde med GS1 gennemført basiskurser for disponenterne. ”Det vækker måske ikke decideret jubel hos medarbejderne at skulle på kursus i stregkoder. Men vi kan tydeligt mærke effekten af de aha-oplevelser, som opstår: Alle parter får en større forståelse for, hvordan deres arbejde påvirker andres processer. Og det giver ro i maven, når man efterfølgende bedre kan rådgive”.
Håndgribelige resultater
”Vi er meget tilfredse med de resultater, vi kan se af indsatsen. For det første oplever vores medarbejdere færre afbrydelser i deres arbejde pga. dårlige pallelabels. For det andet kan vi se, at pallelabel-fejl nu udgør en mindre andel af de omkostningstillæg, vi udskriver. Det er jo en fornøjelse at se,” siger Jens Stokholm, varemodtagelseschef på Coops lager i Odense.
Planer for fortsat udvikling
Det er klart, at alle udfordringer ikke er løst med én kursusrække. ”Der kommer jo heldigvis nye leverandører til løbende, og der er også personaleudskiftning. Begge dele er gode årsager til, at vi vil forsætte med at holde bl.a. gå-hjem-møder, så den positive udvikling fastholdes. Vi vil gerne gøre vores for at udbrede kendskabet til, hvor vigtigt det er at få de rigtige pallelabels på – for alle parter i forsyningskæden”, siger Michael.
Hvordan passer GS1 ind?
Samarbejdet med GS1 giver en optimal rollefordeling, mener Michael: ”Hvis vores leverandører har behov for mere specialiseret hjælp, end vi kan give dem, kan vi trygt sende dem videre til GS1. Så får de målrettet hjælp over telefonen og via de onlinekurser i pallelabels, som GS1 afholder.”
”Vi er meget tilfredse med samarbejdet med Coop om pallelabels. Det giver os mulighed for at hjælpe vores medlemmer på "begge sider" i forsyningskæden, og det er jo netop formålet med GS1. Det er et samarbejde, som flere kunne drage nytte af, og vi stiller gerne op”, opfordrer Jane Wulff, Head of Standards and Implementation i GS1 Denmark.
Derfor er det vigtigt med rigtige GS1-128 pallelabeLS
”For os er det altafgørende, at pallelabellen overholder standarden: Vi kan simpelthen ikke indlagre, hvis den er gal. Vi får paller ind 24 timer i døgnet, så det er vigtigt at få rankeområder hurtigt ryddet. Når noget er galt med pallelabellen, stopper den automatiske indlagring. En Coopmedarbejder skal hen og se, hvad der er galt. Og derefter udskrive en korrekt pallelabel. Det er klart, at den tid, der bruges på det, kunne anvendes mere konstruktivt”, fortæller Jens Stokholm, varemodtagelseschef på Coops lager i Odense.
Online lynkursus - Få GS1-129 pallelabels, der virker
Find næste dato for online lynkursus i GS1-128 pallelabels og hent Quickguide her: www.gs1.dk/lynkursus-pallelabels;