23948sdkhjf
Del siden
Annonce

E-handel topper i storbyerne, men yderdanmark er også med

Danskerne shopper, downloader og streamer på nettet som aldrig før og er som nation næstmest e-handlende i Europa, kun overgået af briterne. Danskerne har fået nem adgang til digitale butikker i alle egne af landet.

Danskere som aldrig køber varer over nettet er ved at være en minoritet. På landsplan har fire ud af fem danskere e-handlet inden for det seneste halve år. Samlet blev der købt for 80 milliarder kroner over nettet i 2014. Dermed har e-handlen fået så stort et omfang, at det er blevet en del af de fleste af landets husholdninger.

En analyse og befolkningsundersøgelse foretaget for Dansk Erhverv viser dog, at der er store geografiske forskelle. I København og Frederiksberg kommuner har 89 procent e-handlet inden for det seneste halve år. Omvendt er det kun 66 procent eller to ud af tre, som har e-handlet på Læsø, Fanø, Samsø, Ærø, Langeland og Bornholm. Alligevel er andelen i land- og yderkommuner, der har e-handlet, også relativ høj.

”E-handlen giver folk i alle egne af Danmark nogle nye muligheder for at få nem adgang til detailhandlen, uanset om de bor i storbyerne med lettere adgang til fysiske butikker eller i yderområderne, hvor der er lidt længere mellem butikkerne,” siger politisk konsulent Marie Louise Thorstensen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Med e-handel følger et e-handelsbalanceunderskud

Danskerne er også blevet meget ihærdige til at købe varer fra netbutikker i udlandet. Godt hvert fjerde danske køb – hvilket svarer til køb for 20 milliarder kroner – foregår i en netbutik i udlandet. Den slags e-grænsehandel medfører et e-handelsbalanceunderskud, fordi de danske netbutikker ikke i nær samme grad sælger til udenlandske forbrugere, fordi det høje danske omkostningsniveau gør det svært for de danske netbutikker at konkurrere med udenlandske.

”Grænsehandlen har ændret karakter. Traditionelt har grænsehandel været karakteriseret ved, at især danskere, der bor relativt tæt på den tyske grænse, ofte kører til Tyskland og grænsehandler. Med e-handlen har de geografiske afstande fået mindre betydning, og e-grænsehandel har vundet indpas i langt større dele af landet, idet folk kan sidde hjemme i stuen og handle i udenlandske netbutikker,” siger Marie Louise Thorstensen.

Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Rudersdal e-grænsehandler mest

Hvis man ser på, hvor stor en andel af de e-handlede varer, der bliver købt i udlandet, er Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Rudersdal Kommune nord for København i førertrøjen, idet halvdelen af varerne bliver e-grænsehandlet. I den anden ende ligger Lemvig, Struer, Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommune, idet kun 11 pct. af de e-handlede varer bliver købt i udlandet.

Hent hele analysen hos Dansk Erhverv

Dansk Erhverv
Børsen, Slotsholmsgade 1-3
1217 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43232010

Kontaktperson

JB
Jesper Brønnum
Kommunikationskonsulent
+45 33746567 jeb@danskerhverv.dk

Send til en kollega

0.047