Nyt forslag letter klagegangen
Forslaget om at modernisere Forbrugerklagenævnet vil gavne både virksomheder og forbrugere, mener Dansk Erhverv. Men det kræver, at man holder fast i den nuværende reklamationsfrist på to år.
Forleden førstebehandlede Folketinget regeringens forslag om at modernisere Forbrugerklagenævnet. Dansk Erhverv har i flere år kritiseret det danske klagesystem for, at det med sine høje omkostninger ikke sikrede virksomhederne samme retssikkerhed som forbrugerne. Det nye system vil være mere velafbalanceret, og det glæder Dansk Erhverv.
Sagerne kan blive hurtigere løst
Forslaget vil betyde, at klagebehandlingen inddeles i en såkaldt mediationsfase og en nævnsfase. Det vil sige, at parterne selv kan indgå en aftale uden at involvere Forbrugerklagenævnet.
”Det mener vi i Dansk Erhverv er en god ide. For det kan betyde, at sagerne bliver hurtigere løst, hvilket mange forbrugere sætter pris på samtidig med, at de komplicerede og principielle sager fortsat vil få en grundig sagsbehandling af nævnet,” siger Bo Dalsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Han peger dog samtidig på, at der også kan være visse ulemper ved det nye system.
”Målet med mediationen er ikke at finde den helt korrekte juridiske løsning, men at finde en løsning, som begge parter er tilfredse med. Det kan betyde, at virksomhederne i nogle tilfælde vil ende med at give forbrugere medhold i sager, som de ikke behøvede. Men vi synes alligevel, at det er fornuftigt at give parterne større ejerskab i forhold til at finde fælles løsninger,” siger Bo Dalsgaard.
Mere fair og afbalanceret system
Det er vigtigt for virksomhederne, at de stadig kan få behandlet principielle sager efter samme grundige behandling som i dag med inddragelse af juridisk og teknisk sagkyndige. Men prisen er ifølge Dansk Erhverv stadig høj.
”Hvis forslaget vedtages, skal virksomhederne fremover betale 6.000 kroner i sagsomkostninger, hvis de taber sagen. Det er stadig meget i forhold til sagsgenstandens værdi, men trods alt mindre end i dag, hvor virksomhederne i gennemsnit betaler mere end 10.000 kroner i sagsomkostninger. Også forbrugernes klagegebyrer ændres, så der sikres en langt mere afbalanceret struktur,” siger Bo Dalsgaard.
Kolliderer med udvidet reklamationsret
Det nye system vil imidlertid få svære kår, hvis reklamationsretten forlænges fra de nuværende to år, som Forbrugerrådet Tænk har foreslået.
”Et af målene med moderniseringen af forbrugerklagesystemet er at få løst flere sager direkte mellem parterne. En forlængelse af reklamationsfristen vil være ødelæggende for dette mål. Forbrugerne og de erhvervsdrivende vil alt andet lige have sværere ved at blive enige om, hvorvidt problemerne med produktet skyldes en mangel, der var tilstede på købstidspunktet, eller almindeligt slid og ælde, hvis produktet for eksempel er fire år gammelt,” siger Bo Dalsgaard.