SKAT opkræver moms med tilbagevirkende kraft
Store dele af erhvervslivet bliver ramt af, at SKAT med tilbagevirkende kraft ændrer reglerne for moms på kortgebyrer. Det er helt uacceptabelt, mener Dansk Erhverv, der estimerer en regning på op mod 45 millioner kroner.
Supermarkeder, restauranter og mange andre virksomheder, hvor kunderne flittigt bruger betalingskort, kommer til at betale moms på kortgebyrer, der overvæltes på forbrugeren, med tilbagevirkende kraft. Det vil samlet koste forretninger og netbutikker i størrelsesordenen 35-45 millioner kroner, og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har indtil for nylig oplyst det modsatte.
Skatteministeren har i et svar til Folketinget den 3. marts slået fast, at der skal betales moms på kortgebyrer, der overvæltes på forbrugerne. Ændringen kommer ikke kun til at gælde fra den dag, ministerens svar blev fremsendt, men får tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2012.
Kæmpe overraskelse for mange virksomheder
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har ført tilsyn med reglerne, har indtil for nylig oplyst på sin hjemmeside, at gebyrerne udgør en såkaldt finansiel ydelse og derfor ikke måtte momses. På den baggrund har mange netbutikker og forretninger ikke pålagt moms på det opkrævede gebyr. Ifølge SKAT blev reglerne imidlertid ændret pr. 1. januar 2012 på baggrund af en EU-dom.
Dansk Erhverv mener at det er helt absurd, at butikker nu vil blive straffet bagudrettet på grund af uensartet praksis mellem myndighederne. Hvis butikkerne hidtil har forholdt sig til oplysningerne på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside, mener Dansk Erhverv ikke, at de bør kunne straffes med tilbagevirkende kraft.
Regning på 35-45 millioner kroner
Regningen til virksomhederne vil samlet være i størrelsesordenen 35-45 millioner kroner, viser et konservativt estimat fra Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv er enig i, at der på baggrund af denne sag fremadrettet skal være enighed mellem SKAT og Konkurrencestyrelsen om reglerne for moms på gebyrerne, men mener, at det er helt urimeligt, at det er forretningerne og dermed deres kunder, der skal betale for fejlen.
Fakta:
Indtil for nylig fremgik følgende på Konkurrencestyrelsens hjemmeside:
Er det lovligt for forretningerne at opkræve moms af gebyret for betalingskort?
Nej. En betaling med betalingskort er en finansiel ydelse og finansielle ydelser er undtaget moms. Da forretningerne ikke opkræves moms af gebyrer, kan de heller ikke opkræve moms af gebyrerne hos kunder, der betaler med betalingskort.