Højesteret: Du skal ikke længere betale hele købesummen tilbage!
Højesteret gør op med praksis om, at den fulde købesum altid skal betales tilbage, når et køb ophæves som følge af en mangel.
Dansk Erhverv har ført en sag ved Højesteret, hvor et af spørgsmålene var, om en køber af et tv havde krav på at få den fulde købesum tilbage, selv om han havde brugt det i mere end fire år.
Fradrag for nytteværdi er i orden
Højesteret nåede frem til at forbrugeren havde krav på at hæve købet, fordi tv’et ikke kunne modtage alle kanaler uden en modtageboks, hvilket forbrugeren var stærkt utilfreds med. Da fjernsynet havde fungeret upåklageligt, efter forbrugeren havde købt en sådan boks, nåede Højesteret frem til, at der skulle trækkes 10 % fra købesummen for hvert år, køberen havde brugt tv’et.
Begrundelsen var, at forbrugeren skulle betale et rimeligt beløb for den nytte han havde haft af tv’et.
Ændring af fuldstændig fast praksis
Dermed ændrer Højesteret en meget lang og næsten fuldstændig fast praksis om, at den fulde købesum altid skal betales tilbage.
Dansk Erhverv er glad for, at Højesteret har ændret praksis. Det er glædeligt, fordi den tidligere praksis førte til at købere af tv eller anden elektronik, kunne opnå en meget stor berigelse ved at ophæve et køb på grund af disse produkters hurtige prisfald, siger chefkonsulent, advokat Lars Quistgaard Bay, fra Dansk Erhverv.
Han forklarer videre, at elektronikbranchen har oplevet unødvendigt mange klager, fordi netop udsigten til en uforholdsmæssig stor økonomisk gevinst har fristet mange forbrugere til at klage, bare der var en teoretisk chance for at få medhold ved Forbrugerklagenævnet.
Dom gælder også handler mellem erhvervsdrivene
Dommen er af generel betydning og vil også gælde handler mellem erhvervsdrivende, for eksempel ved ophævelse af købsaftalen om maskiner, og andet driftsinventar.
Hvad der i det konkrete tilfælde vil være et rimeligt fradrag for nytten, vil være en konkret vurdering fra sag til sag. Inventarets forventelige levetid må antages at være en væsentligt element i skønnet over fradraget størrelse. Også et forventeligt prisfald eller en forudsigelig teknisk forældelse kan tænkes at spille en rolle. Men Højesterets dom er ikke særligt konkret udover, at 10 % om året nytteværdien af en tv-apparat.
Hvad der vil gælde for andre varer er en ny vurdering, siger advokat Lars Quistgaard Bay, der forventer at retspraksis vil udvikle nye retningslinjer i de kommende år.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Lars Quistgaard Bay, telefon: 33746108 eller mail: lqb@danskerhverv.dk.