Fisk & skaldyr: Bornholms konverterer til plast
Bornholms, kendt for konserves med fisk og skaldyr, tager nu skridtet fra metal- til plastemballage. Blandt de vigtigste resultater er forbedret logistik, brugervenlighed og to års holdbarhed ved stuetemperatur.
Torskerogn, muslinger og fiskeboller når frem til de fleste forbrugere i en dåse af metal – hvis altså ikke, de kommer lige fra havet. Nu kan danskerne få deres sunde og lækre fisk og skaldyr i en ny plastemballage uden at gå på kompromis med konservesdåsernes lange holdbarhed.
Firmaet Bornholms, en førende spiller på fiske- og skaldyrsmarkedet i Skandinavien, har nemlig netop omlagt de fleste af sine emballageløsninger fra metaldåser til plastdåser. Det gælder også torskerogn på dåse, som vi alle kender.
To år ved stuetemperatur
Det er emballagevirksomheden RPC Superfos, der for Bornholms har udviklet en særlig serie bestående af fire typer plastemballage med en helt ny barrierebeskyttelse, der ved stuetemperatur giver en holdbarhed på to år. Produkterne bliver i disse uger lanceret i danske supermarkeder.
På den lange bane regner Bornholms og RPC Superfos med, at holdbarheden kan forlænges helt op til tre år. Denne tidshorisont er interessant for Bornholms, fordi firmaets eksport til de oversøiske markeder indebærer tidskrævende skibstransport og sommetider langvarig toldbehandling.
Sparer 200.000 km om året
Den nye emballage indebærer store fordele for Bornholms og for forbrugeren. Christian Sieverts, der er administrerende direktør for Bornholms, siger:
“Med konvertering til plast opnår vi en øget påfyldningshastighed. Den nedsætter også omkostningerne til emballage og optimerer vores logistik. En anden, meget positiv effekt er et reduceret CO2 udslip. Ifølge vores beregninger kommer vi til at spare mere end 200.000 kørte kilometer med lastbil hvert år. Det hænger dels sammen med, hvor RPC Superfos har placeret sine distributionscentre, dels med emballagens form. Før var vores emballageløsning ligesidet; med det nye design har den en konisk form, og vi kan dermed få plads til betydeligt flere enheder på hver enkelt lastbil end før.
De forbedrede stablemuligheder betyder også, at de tomme plastdåser kun kræver ca. en tredjedel af den lagerplads, der tidligere var brug for.”
Trenden er nemmere håndtering
Bornholms lancerede først deres 600 g torskerogn i den nye plastemballage til de professionelle køkkener. Reaktionerne dér har været positive; personalet oplever, at den nye emballage gør de daglige rutiner meget nemmere, fordi plastdåsen kan åbnes uden besvær, og fordi det er nemt at få indholdet ud og sætte låget på igen.
Det passer godt med den nye trend blandt forbrugere, der i stigende grad efterspørger nemme åbne- og genlukkemekanismer.
Fuld satsning
Bornholms historie som førende producent af fiskekonserves går snart 100 år tilbage, så derfor var det ikke en pludselig indskydelse, men en række modne overvejelser, der førte til konverteringen til plast. Christian Sieverts slår fast, at den også har krævet betydelige investeringer. Hans siger:
“Vi satser fuldt og helt på denne konvertering. Beslutningen sikrer løbende udvikling for firmaet, et helt opdateret produktionsapparat og en række fordele på længere sigt. Vi regner bestemt med at få vores investering hjem igen.”