23948sdkhjf

Humøret stiger i industrien men falder hos detailhandlen

Netop som forhandlingerne og ny overenskomst starter skifter humøret i industrien - men lønstigninger kan blive et problem, lyder advarslen.
- Der er ikke tale om en fest i dansk industri, men det lysner trods alt.

Sådan lyder den økonomiske vurdering efter nye tal for udviklingen i økonomien, på dagen hvor forhandlingerne om ny overenskomst på industriens område går i gang.

Konjunkturbarometeret for industrien steg fra minus 8 i november til minus1 i december. Det er især stigende produktionsforventninger, som trækker indekset op. Produktionsforventningerne steg til indeks 22. Det er det højeste niveau siden starten af 2014.

Vurderingen kommer fra Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian, som samtidigt advarer mod stigende lønninger:

- At det ikke går endnu bedre i dansk industri skal ses i lyset af, at dansk industrivirksomheder over de seneste kvartaler atter er begyndt at tabe lønkonkurrenceevne – da lønvæksten herhjemme er højere end lønvæksten i de lande vi handler med. De mere protektionistiske globale strømninger er heller ikke godt nyt for industrien – men det er dog værd at understrege, at denne effekt ikke påvirker de kortsigtede økonomiske konjunkturer så voldsomt, det er mere en langsigtstendens, siger han.

- Dagens tal tegner et billede af, at vi også her i 2017 kan forvente vækst. Vores vurdering er, at væksten i år lander på i størrelsesordenen 1,5 pct.. Det er pænt uden at være prangende. Det er med andre ord ikke et særligt stærkt opsving vi har gang i, men det er trods alt et opsving, lyder det fra Steen Bocian.

Mindre optimisme i andre sektorer
Der er lidt mere optimisme at spore i den beskæftigelsestunge servicesektorindustrien og detailhandlen, mens situationen er uændret i bygge- og anlægssektoren.

- Ordrebeholdningen i byggeriet opfattes fortsat ikke som tilstrækkelig, men alligevel er der generelt tale om en ganske god situation i sektoren, hvilket bl.a. kan forklares med den lave rente og mange anlægsprojekter, forklarer Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea Markets.

Sort humør hos butikkerne
- Humøret i detailhandlen stiger lidt, men der har været en faldende trend over de senere måneder, som endnu ikke er endeligt brudt. Det skal bemærkes, at konjunkturbarometeret for detailhandlen sæsonkorrigeres, og humøret derfor kan være påvirket af en stor omsætning på Black Friday i slutningen af november og julehandlen, mener Helge J. Pedersen.

- Når det er sagt er detailomsætningen fortsat på et markant lavere niveau end før krisen ramte os i 2008 og der er næppe tvivl om, at sektoren er en af de hårdest ramte i erhvervslivet. Det skyldes både den almindelige krise, men også den strukturelle ændring i danskernes indkøbsmønster som har fundet sted over de senere år, hvor en stadig større del af handlen finder sted i discount-butikker og over internettet via bl.a. udenlandske sites, vurderer Nordea's cheføkonom.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098