23948sdkhjf

Fremtidens landsbykøbmand er social

En rent kommerciel købmandsbutik i nordjyske Bonderup ville være en dødssejler. Men Bonderup ville have sin købmand og forsøger nu med sin helt egen løsning.
I årevis har landsbyboerne i nordjyske Bonderup skulle træde tålmodigt på speederpedalen for at skaffe mælk og brød.

Og det har slidt hårdt på lokalsamfundet med godt 200 indbyggere, som havde 12 kilometers afstand til nærmeste dagligvarehandel i Fjerritslev eller Brovst. Derfor har lokale kræfter søgt fondsmidler til renovering og kontaktet den socialøkonomiske institution Råd & Dåd i den nærliggende by Skovsgård, som beskæftiger handicappede borgere under skånsomme arbejdsvilkår. Råd & Dåd ville gerne tage borgerforeningens udfordring op og starte en ny købmandsbutik.

Og så kom Kim Larsen ind i billedet. Efter næsten 30 år med egen nærbutik i Aabybro, gav lukkelovens afskaffelse nådesstødet til hans forrige forretning. Nu er han ansat som bestyrer hos Torvekøbmanden i Bonderup, som officielt åbnede 14. november efter et par ugers forsigtig opstart.

Priserne er vigtige
Han er ikke i tvivl om, at en landsby som Bonderup med godt 200 indbyggere er meget langt fra at kunne oppebære en købmandsbutik på rent kommercielle vilkår.

- Under normale vilkår ville jeg aldrig turde gøre det, siger Kim Larsen til RetailNews.

Alene priskonkurrencen gør det utroligt svært. Tag for eksempel halvanden liter sodavand.

- Sådan en kan man altid finde til 10 kroner i de store kæder, men jeg betaler selv 18,50, så der kan vi jo slet ikke være med.

Alligevel er priserne afgørende for, at projektet kan lykkes, tror han. Man kan ikke overleve, hvis man prissætter madvarer for langt fra storkædernes priser, for så vil borgerne vende ryggen til.

Så når Torvekøbmanden i Bonderup overhovedet ikke kan lege med på storkædernes 10-kronersleg om sodavand, så kan han til gengæld stabilisere prisen på mælk og andre fornødenheder, så man ikke oplever, at det bliver særligt dyrere at foretage hverdagsindkøbene lokalt. Det gør, at avancen på mælk er temmelig ringe.

- Til gengæld har vi rigtig høj volumen på mælk. Det er noget, der virkelig bliver købt.

Arbejdskraften er omkostningsfri
De højere avancer regner han eksempelvis med at hente på bagerbrød, som hver dag leveres som friskbagt fra bageri. Også vin og gaver har Kim Larsen forhåbninger til. Torvekøbmanden er medlem af indkøbsfællesskabet BFI, Benzinstationernes Fællesindkøb, og får dagligvarer leveret fra det Dagrofa-ejede Supergros.

Sortimentet består af varer, som bærer Dagrofas private discountlabel First Price. Men også af økologiske grøntsager og honning, som produceres lokalt af institutionen Råd & Dåd.

En anden afgørende faktor for butikkens overlevelse er, at ejeren, Råd & Dåd, betaler en meget fordelagtig husleje til Bonderup Borgerforening, som har sat huset i stand. Lige så afgørende er det, at butikken, som er såkaldt socialøkonomisk drevet, kan råde over omkostningsfri arbejdskraft.

Rasmus Bang Ravn er født med en hjerneskade og er førtidspensioneret. Med opfyldte skånebehov er han i stand til at hjælpe med dagligdagens gøremål. Anden omkostningsfri arbejdskraft er lokale frivillige fra borgerforeningen, som lægger arbejdstimer til.

- Der er nogle, der skynder sig hjem fra job, fordi de ikke kan vente med at komme og stå i butikken, siger Kim Larsen, som oplever lokalbefolkningens opbakning som nærmest overvældende.

På åbningsdagen er landsbyens gader omdannet til flagalléer med funklende røde Dannebrog, og næste sommer vil området omkring købmandsbutikken være et nyt samlingspunkt med aktiviteter som minigolf og terrassehygge med coffee-to-go fra købmandsbutikken.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.237